12 Feb 2011 Tankar inför träning!

Lite att tänka på inför sin egen träning:

  • När man rider lektionshäst, kan varje lektion man rider på just den hästen, vara den sista på länge. Det gör att man alltid är under pressen att det måste funka innan lektionen är färdig. Vem vet när man får en ny chans att rätta till eller testa det som inte funkar!
  • När man äger sin egen häst har man all tid i världen att åtgärda det som kanske inte funkar just nu. Det betyder att man behöver inte få panik för att varje ridpass inte funkar optimalt. Det finns ingen ryttare eller häst som presterar lika bra varje dag. Vissa dagar är inte hästen på humör, men det är oftare ryttaren som är stressad eller inte har kapacitet att fokusera den dagen. -Mem vet ni vad? Det kommer en dag i morgon också, och en dag efter det, och sedan ytterligare dagar!!! Det finns hur mycket tid som hellst att åtgärda detaljer som inte funkar just i dag!
  • En annan kunskap man ofta saknar om man rider på lektion, är att privathästar ofta inte har samma rutin och erfarenhet som många lektionshästar. Hästar är inte förprogramerade datorer där det bara handlar om att hitta det rätta komandot för att få det att funka. En privat häst har ofta inte tränat skänkelvikningar, framdelsvändningar, halter och galoppfattningar 3-4 timmar per dag under flera år med olika rytare. Det här innebär att lektionshästar har mer erfarenhet att både hjälpa och stjälpa, samt att lista ut vad det är ryttaren försöker göra. Ibland kan det vara så att hästen inte alls försöker vara dum utan bara inte har klart för sig vad det är man vill att den ska utföra.
  • Alla hästar är inte klara att utföra det vi vill bara för att man kan sitta på dom! Hästars kapacitet handlar om inlärning, på samma sätt som när en människa lär sig att spela piano. Bara för att man kan läsa noter kan man inte spela alla stycken på ett piano.
Några tankar att ta med sig till träningen nästa gång! Har min häst en utbildningsnivå som motsvarar mina förväntningar, eller är det min uppgift att se till att den förstår vad jag vill?
Min häst ska bli färdig, men är kanske inte riktigt där än!
Utbildning tar tid, och det är vårt ansvar att ha det tålamod som krävs om det ska lyckas!!!



Bilden är lånad från Lena Furbergs hemsida.
http://www.lenafurberg.com/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0